Stäng fönster Västerås kn, BJÖRKSTA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Björksta socken sträcker sig från Mälaren mot norr, utmed Sagån som utgör östra sockengränsen och även gräns mot Uppland. Landskapet karakteriseras av den östliga Sagåns och den västliga Lillåns uppodlade dalgångar. Norr och väster om dessa vidtar skog. Bebyggelsen ligger samlad på höjdlägen i det öppna landskapet. I anslutning till byarna finns talrika järnåldersgravfält och ett antal hällristningslokaler från bronsåldern, varav en intill kyrkogårdsmuren i norr.

Jordbruket har genom historien varit socknens dominerande näring och präglar alltjämt landskapet. Före det sena 1800-talets laga skifte fanns gårdarna samlade i relativt stora byar. Därefter koncentrerades driften till ensamliggande, ganska betydande gårdar. Efter SWB-järnvägens öppnande 1876 utvecklades Orresta stationssamhälle norr om kyrkan, där tegelbruk och snickerifabriker etablerades.

Björksta kyrka är väl synlig på flera kilometers håll. Väster om kyrkan sluttar fälten ned mot Lillåns meandrar. Direkt söder om kyrktomten ligger prästgården och i norr, på den tidigare klockargården, finns kyrkskolan som omvandlats till bygdegård. I en gammal
tiondelada är personalutrymmen och toalett inrymda.