Stäng fönster Västerås kn, DINGTUNA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Dingtunaslätten är en av Västmanlands tidigast befolkade och odlade bygder, med sina övervägande bördiga lerjordar. Socknen är fornlämningsrik, bland annat finns stensättningar, gravfält och några fornborgar. Karakteristiskt för landskapet är det breda öppna stråket från Lövsta och Näsby i söder förbi Dingtuna kyrkby och Råby vidare norrut mot Vångsta. De större gårdarna ligger oftast fritt i det öppna odlingslandskapet, bebyggelsen i övrigt finns i anslutning till små, ibland parkliknande skogsdungar. I socknens södra del finns några bevarade bymiljöer av stort kulturhistoriskt värde. Sedan SWB-banan öppnades för trafik år 1876 utvecklades Dingtuna stationssamhälle med andelsmejeri, handel och kvarn. Den sistnämnda lever kvar, i en ort som annars alltmer blivit sovstad till Västerås.

Kyrkan ligger väl exponerad, omgiven av slättbygd. I den historiska kyrkomiljön ingår två kyrkstallar från omkring 1900 på planen norr om kyrkan. Söder om kyrkogården finns f d klockarstuga från 1700-talet och nuvarande prästgård/församlingshem från 1948. Längre söderut ligger den äldre prästgården från 1700-talet - senare arrendegård – numera genom en väg avskuren från övriga kyrkomiljön.

Angränsande i väster finns kyrkskolan med ett två våningar högt skolhus från 1893, samt modernare byggnader eftersom skolverksamheten förblivit på samma plats till våra dagar.