Stäng fönster Västerås kn, HARAKERS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Harakers socken präglas av öppen slättbygd som i väster och nordväst övergår till mer kuperad, skogrik terräng. Svartån har historiskt haft stor betydelse som kraftkälla och bebyggelsen är koncentrerad till dess dalgång. Bland de större gods som satt sin prägel på landskapet kan nämnas Kättsta, Hummelsta och framförallt Svanå bruk, som även kan uppvisa betydande industrihistoriska lämningar.

I Harakers kyrkby finns förutom kyrkan ett relativt välbevarat skolhus från 1882, ett löneboställe och prästgården från 1700-talet, numera församlingshem. Husen ligger utspridda på slätten. Från den asfalterade landsvägen öster om kyrkan utgår en grusväg, sista biten allékantad, fram till den tidigare prästgården