Stäng fönster Västerås kn, KÄRRBO KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Området som i våra dagar upptas av Kärrbo socken koloniserades redan under förhistorisk tid. Förutom gravhögar finns två fornborgar i Ekevi och Solvik, ca 2 km nordväst respektive öster om kyrkan. Landskapet domineras av låglänt åkermark med inslag av små skogbevuxna moränholmar. Detta är utpräglad mälarbygd, med kontraster mellan större gårdsanläggningar och underlydande torp. Den industriella verksamheten har varit begränsad till tegelbruk vid godsen Frösåker, Lindö och Springsta.

Kyrkplatsen ligger i kanten av ett skogsparti, med vidsträckta odlingsmarker söderut mot Frösåkers herrgård och ett större betat hagmarksområde mot nordväst. Bebyggelsen runt kyrkan utgör socknens enda bybildning. I blickfånget ligger kyrkskolans två likformiga, vitputsade skolhus på var sida om norrgående landsväg. Närmast öster om kyrkan, på andra sidan om vägen, ligger prästgården med huvudbyggnad från 1853 och två flyglar målade i ljusa oljefärger. I nordost finns kyrkans arrendatorsgård, vars mer omfattande byggnadsbestånd uppfördes under första hälften av 1900-talet.