Stäng fönster Västerås kn, TILLBERGA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Tillberga är en liten jordbruksdominerad socken, vars landskap kännetecknas av bördiga lerslätter. Byarna ligger i skogsbrynen i anslutning till de vägar som genomkorsar socknen i öst-västlig riktning. I Tillberga finns två större säterier, Hällby och Hedensberg, med underliggande torp.

Kyrkan är belägen i kanten av ett större skogsområde med en slätt i väster. I skogsbrynet öster om kyrkan passerar en gammal trädkantad sockenväg. Den nya landsvägen väster om byn öppnades 1952.

Utefter den gamla sockenvägen ligger kyrkbyns bebyggelse, bestående av jordbruksfastigheter, en nedlagd skola och kyrkans tidigare boställen. I direkt sammanhang med kyrkoanläggningen, på dess norra sida, finns kyrkstall, ladugård/loge och en faluröd stuga, idag använd som personal- och samlingslokal. Norr om dessa tre hus finns den f d folkskolan, sedan 1960-talet privatbostad. Ett gult hus på vägens motsatta sida var ursprungligen arbetarbostad under en av kyrkbyns gårdar, på 1950- och 60-talen bebott av kyrkans kantor. Före detta prästgården ligger avskilt, drygt en kilometer längre norrut.