Stäng fönster Hallstahammar kn, SVEDVI KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Svedvi socken utgörs i söder av bördiga mälarslätter och i norr av mer kuperade skogsbygder som sträcker sig upp mot Bergslagen. Genom socknen, från norr till söder, löper den mäktiga Strömsholmsåsen. En utlöpare av åsen bildar en rad kullar i socknens östra del, där kyrkbyn ligger. En äldre slingrande väg passerar väster om kyrkan och fortsätter förbi en före detta arrendegård, lanthandel och den lilla byn Berga i söder. Närmast kyrkan i norr ligger två putsade skolhus från 1800-talet, idag församlingshem respektive personallokaler. Annars har nästan alla omgivande byggnader med kyrklig anknytning – prästgård, sockenstuga, kyrkstallar och sockenmagasin - rivits under 1900-talet.

Redan på 1600-talet försköts socknens befolkningsmässiga centrum västerut, till Hallstahammars och Trångfors bruk vid Kolbäcksån. Den utvecklingen förstärktes med 1800- och 1900-talens industrialisering, så att Svedvi kyrkby idag är en avsides, lite enslig miljö