Stäng fönster Söderhamn kn, STORJUNGFRUNS KAPELL KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Drygt två mil sydost om Söderhamns stad ligger Storjungfrun, en stor huvudsakligen skogbeväxt ö, som genom sin placering och sitt stora avstånd till fastlandet har ett utsatt läge i Bottenhavet. På och kring ön, som tidigare gick under namnet Helgön, har fiskare hållit till sedan mycket lång tid. Sedan Söderhamns stad grundlagts 1620 hamnade ön under staden och fiskare därifrån bodde här under fiskesäsongen. Under 1850-talet byggdes en stor fyr på ön och Storjungfrun fick nu permanent befolkning. På ön fanns under lång tid även en lotsstation. Sedan lotsstationen flyttades till Ljusne och fyren automatiserades har Storjungfrun inte längre några permanent bofasta, men ön befolkas sommartid av sommargäster och säsongsfiskare och ön är även ett populärt utflyktsmål för båtfarare. På ön finns endast gångstigar.

Den mesta bebyggelsen på ön är belägen i närheten till hamnen och den karaktäristiska runda höga fyren och utgörs främst av röd- och vitmålade stugor från 1900-talet, men även av rödmålade båthus och bodar närmare hamnen. Väster om fyren breder sig ett brett klapperstensfält ut sig och i den västra änden på detta område, på en höjdrygg, ligger öns kapell. Marken väster om kapellet är gräsklädd och vegetationen utgörs av relativt låga vindpinade tallar, enbuskar samt lägre lövvegetation. Ett stycke norr om kapellet är marken sankare, då denna del längre tillbaka i tiden utgjorde en havsvik. Väster om kapellet finns en modern flaggstång samt bord och bänkar för besökare. Nordväst om kapellet finns i slänten en stensatt utgrävning som av storleken att döma möjligen skulle kunna ha använts som en likkällare.