Stäng fönster Kungsör kn, TORPA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Torpa socken ligger i Södermanlandsdelen av Västmanlands län. Den sträcker sig från Mälarviken Galten i norr mot mer höglänta, skogbevuxna trakter i söder, vilka gränsar till Södermanlands län och Strängnäs stift. Landskapet får sin prägel av låglänta dal - och strandbygder, till stor del gammal sjöbotten, vid innersta Mälaren. Utöver jordbruket har fiske och fruktodling länge varit en betydande inkomstkälla.

Området är rikt på lämningar från förhistorisk tid, mest frekventa i området närmast kyrkan. Bland annat har ett gravfält med tre högar och ett femtiotal stensättningar registrerats. I söder ligger den kända fornborgen Torpsten.

Nordost om kyrkan ligger ännu den före detta sockenstugan från 1700-talet. Där bodde klockaren och där bedrevs socknens folkskoleundervisning 1842-63. År 1873 omvandlades sockenstugan till en lanthandel som var i drift fram till 1990. I sydvästra delen av kyrkbyn finns f d komministerbostad från 1945. Församlingens f d sockenmagasin från 1775 har flyttats vid flera tillfällen och står nu på gården Väster Säby.

Himmelsberga är Torpa sockens kyrkby och har fortfarande en relativt tät bebyggelse med bostadshus och mindre gårdar. Sydost om kyrkbyn finns en senare tillkommen samhällsbildning, framvuxen i anslutning till Torpaslätts järnvägsstation.