Stäng fönster Fagersta kn, VÄSTERVÅLA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västmanland

Beskrivning
Kyrkan är belägen i ett öppet landskapsstråk, som breder ut sig norr om den så kallade Bergslagsporten i Skommarbo. I öster vidtar mer kuperade, skogrika trakter och i väster utgör sjön Åmänningen naturlig gräns. Längre tillbaka anlände kyrkobesökare från socknens västliga byar med sina kyrkbåtar och vandrade sedan kyrkstigen österut. Dess slutsträcka är en rak björkallé som leder från den korsande landsvägen fram till kyrkan.

Mellan sjön och kyrkan ligger prästgården som ännu ger en relativt god bild av äldre tiders kyrkliga boställen. Huvudbyggnaden från 1760 har faluröda fasader och halvvalmat tak, plåttäckt sedan 1800-talet. En timrad tiondebod från 1700-talet står som flygel i sydost och på gårdsplanens motstående sida finns f d bykstuga/mangelbod. Närmast norr om kyrkan ligger kyrkans arrendatorsgård, kaplansboställe fram till 1852, som under senare hälften av 1800-talet fyllde olika sockenkommunala funktioner.