Stäng fönster Tierp kn, VÄSTLANDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Uppsala

Beskrivning
Västlands kyrka är en stor byggnad med ett framträdande läge på en terrasserad höjdrygg, med landsvägen från Tierp till Skärplinge på ena sidan, och Tämnarån på den andra. Kyrkan är orienterad med tornet i norr och koret i söder. Tornet är ett landmärke i den flacka bygden, där omgivningen är en blandning av bebyggelse, åkermark och skog.
I den lilla bruksorten Västland var industrin och bruksgatan belägna i norr, medan kyrkan utgjorde en motvikt i söder. I vägkorset vid kyrkbacken ligger fortfarande gamla skolan, i dag församlingshem, och f d klockaregården. Tvärs över ån skymtar prästgården.
Kyrkogården omsluter kyrkan i norr, söder och öster. Den ursprungliga delen upptar den terrass som kyrkan står på. Utvidgningar har därefter skett i den lägre terrängen längs ån, samt mot söder.
Ca 500 meter norr om Kyrkbacken ligger den medeltida kyrkogården, där Västlands första kyrka stod från 1300-talet till 1850-talet. Den utgör en egen miljö med särskilt ålderdomlig karaktär.