Stäng fönster Gävle kn, ÖSTERHEDS KAPELL KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Österheds begravningsplats placerades på behörigt avstånd från kyrkan och byn när den först anlades som kolerakyrkogård på 1830-talet. Detta medförde att den idag upplevs som en avskild och stillsam plats med stora värden för de vilandes anhöriga. Närmast i väster går ett långsträckt område av odlingsmark och åt öster dominerar skogen omgivningen. Direkt utanför södra ingången ligger kyrkoförvaltningens ekonomibyggnader och i norra änden reser sig klockstapeln. Kapellet ligger i begravningsplatsens mitt och bildar ände i den axel som börjar vid Vifors herrgård på andra sidan Hamrångevägen och järnvägen i väster. Delar av denna axel är fortfarande markerad med en allé; vid herrgården, mellan vägen och järnvägen, och längs vägen upp till kapellet.