Stäng fönster Hudiksvall kn, AGÖ KAPELL KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Drygt en mil söder om Hornslandet ligger Agön, den största och yttersta av de fyra stora öar som ligger på rad i öst-västlig riktning i den sydöstra delen av Hudiksvalls skärgård. Merparten av ön är täckt av tallskog. Marken är stenig och bevuxen med ljung och bärris. Bebyggelsen på Agön är huvudsakligen lokaliserad till den naturliga hamn som ligger på öns södra del, som emellertid har blivit allt mindre genom den alltjämt pågående landhöjningen. På öns östra del, som utgör en utpost mot det öppna havet, ligger en fyr och här finns även några bostadshus. Agön och de närbelägna stora öarna har sedan århundraden varit befolkade av fiskare, exempelvis har på grannön Drakön påträffats rester av terrasseringar och husgrunder vilka i samband med utgrävningar daterats till 1300-talet. Från 1600-talets början kom fiskarna från Hudiksvall, men även Gävlefiskare har varit verksamma i området. År 1997 drabbades Agön av en omfattande skogsbrand som ödelade stora delar av öns skogar och länge även hotade hela fiskeläget, som emellertid undgick att förstöras genom att vinden vände.

Kapellmiljön på Agön består av kapellet som ligger hundratalet meter väster om fiskeläget, väl synligt från havet, samt prästkammaren som är belägen i den nordvästra delen av fiskeläget.