Stäng fönster Hudiksvall kn, BÅLSÖ KAPELL KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Norr om den stora halvön Hornslandet ligger Bålsön, en cirka tre kilometer lång och två kilometer bred, huvudsakligen skogbevuxen, ö. Många fornlämningar runt om på ön vittnar om att Bålsön under lång tid nyttjats som tillfällig boplats, främst av fiskare. Vid Grönhamn, som tidigare var en naturlig hamn, på öns västra del, återfinns resterna efter en stor gammal begravningsplats i skogen, vilken nu åter sedan ett decennium tagits i bruk som minneslund.

På den nordvästra delen av ön låg under 1600-talet och framåt i tiden Bålsöns fiskeläge vid en annan naturlig skyddad havsvik. Här uppfördes även ett kapell som låg mitt i fiskeläget på en höjd. Landhöjningen medförde dock att hamnen blev för grund och vid mitten av 1800-talet flyttades därför fiskeläget till den sydvästra delen av ön där det ligger än idag. Kvar vid det gamla hamnläget står idag en enda byggnad – Bålsö kapell – numer omgiven av tallskog och otaliga fornlämningar i form av husgrunder, stengärdesgårdar och stenfundament till bryggor. Tillsammans med prästkammaren, som flyttades till den nya hamnen samtidigt med fiskarna, utgör de idag tillsammans Bålsöns kapellmiljö. På ön finns ett mycket stort engagemang kring de gemensamma byggnaderna och de bofasta håller året om liv i traditionen med helgmålsringning i klockstapeln vid prästkammaren samt för en egen krönikebok över viktiga händelser på Bålsön.