Stäng fönster Hudiksvall kn, KUGGÖRARNAS KAPELL KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Strax nordost om Hornlandet ligger Kuggörarna som står i förbindelse med fastlandet genom en vägbank. Namnet Kuggörarna tros kunna härledas till den medeltida båttypen ”kogg”, i kombination med ”ör”, som betecknar stenig mark. De ursprungligen flera öar, därav Kuggörarna, har genom landhöjningen förenats till en stor ö med svängd form. Öns utsida, dvs norra och östra sida, är mycket karg med trädlösa vindpinade klapperstensfält vända mot det öppna havet. De övriga två sidorna sluttar mot den skyddade havsvik som ön bildar tillsammans med Hornslandets norra sida och det är här som Kuggörarnas fiskeläge ligger. Ön har varit bebodd periodvis sedan lång tid och en stenlabyrint på den västra udden visar att många sjöfarare i äldre tid har sökt lä för vinden här. Bebyggelsen, som ligger i klungor vända mot viken som skydd för vinden, utgörs främst av rödmålade båthus och stugor, många med timrad stomme. Det finns bilväg ut på ön, men denna leder inte hela vägen ut till fiskeläget, vilket gör att bebyggelsen har kunnat behålla sin speciella karaktär. Yrkesfisket lever ännu i detta fiskeläge och 14 personer är fast boende året om. Den enda byggnad, förutom de många fristående utedassen, som trotsar vinden på klapperstenfälten är Kuggörarnas kapell som ligger på öns krön, med fri utsikt över havet åt tre väderstreck. Kapellets placering har också gjort att det under lång tid även har fungerat som sjömärke. Strax söder om kapellet ligger öns prästkammare och tillsammans utgör dessa båda byggnader öns kapellmiljö. En gångbana av trätrall finns numer utlagd från gångstigen ovanför fiskeläget upp till prästkammaren och kapellet.