Stäng fönster Österåker kn, ROSLAGS-KULLA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Områdena kring Roslags-Kulla kyrka består av en sprickdalsterräng med stora odlingsmarker. Landskapet präglas av bygdens herrgårdar med dess alléer, godsdriften och gamla vägsträckningar. Genom området rinner Loån som är Losjöns utlopp i Östersjön.

Gårdsanläggningarna Östanå herrgård (med betydelsen öster om ån) och Mälby herrgård dominerar bygden. Östanås nuvarande slottsanläggning består av en tvåvånig huvudbyggnad i nyklassicistisk stil som började uppföras 1791, 70 år efter att dess föregångare, Fabian Wredes karolinska herrgård, bränts ned under rysshärjningarna 1719. Till Östanå hör en barockträdgård som sträcker sig ner till Östersjön men även välbevarade arbetarbostäder, ekonomibyggnader och anläggningar som visar på verksamheten vid herrgården. Mälby säteribyggnad uppfördes av Claes Fleming, grundare till Vira bruk, omkring 1629. Nuvarande huvudbyggnad är uppförd på 1760-talet i karolinsk stil.

Att trakten var attraktiv för bosättning redan under bronsålder antyds av gravrösen strax norr om Mälby. Gravfält från järnåldern med lägen intill de stora gårdarna visar att de bebyggdes under yngre järnålder.

Roslags-Kulla kyrka är skyddad enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen. Kyrkan ligger inom riksintresse för kulturmiljövården.