Stäng fönster Uppsala kn, VAKSALA KYRKA KYRKOMILJÖ, Uppsala

Beskrivning
Vaksala kyrka ligger i östra utkanten av Uppsala stad. Sedan 1950-talet har miljön förändrats drastiskt i och med att stadsbebyggelsen kommit allt närmare kyrkan. Fortfarande finns dock ett orört område söder och väster om kyrkan. Det senaste tillskottet miljön är den nya motorvägen endast ett par hundra meter öster om kyrkogården.

Kyrkan har ett dominerande läge och den höga tornspiran är vida synlig i landskapet. I närheten finns också omfattande fornlämningar från bronsåldern. Till miljön hör också en medeltida bod i tegel och den gamla prästgården norr om kyrkogården med sina rödfärgade byggnader varav huvudbyggnaden är från 1768. Intill f.d. arrendatorsbostaden vid prästgården ligger även ett sentida församlingshem i en våning med faluröd fasad. Söder om kyrkogården ligger Vaksala före detta kyrkskola med en panelarkitektur typisk för tidiga 1900-talet. Kyrkomiljön ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården, K 36, och är utpekad som kulturhistoriskt värdefull i Uppsala kommuns översiktsplan, område U 28:1.