Stäng fönster Uppsala kn, HELGA TREFALDIGHETS KYRKA KYRKOMILJÖ, Uppsala

Beskrivning
Helga Trefaldighets kyrka ligger inom domkyrkoområdet i centrala Uppsala. Området domineras av ett antal monumentalbyggnader och är en historiskt förtätad stadsmiljö. Närmast norrut ligger Dekanhuset, ett fyravånings stenhus i klassicistisk stil från 1740-talet, som fick sin nuvarande fasad år 1837. Närmast söderut ligger ett tvåvånings bostadshus med tegelfasader. Byggnaden består i sin östra del av en medeltida bod uppförd i tegel i två våningar och är troligen byggd samtidigt med Trefaldighetskyrkan. Den var ursprungligen socknens tiondelada. Huset fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad 1906, då det gjordes om till prästbostad och församlingssal. Nybyggnaden utfördes i en medeltidsinspirerad tegelarkitektur med blinderingsnischer på gavlarna.

På andra sidan Odinslund ligger Ärkebiskopsgården från 1700-talet. Mittemot kyrkan, på dess västra sida, ligger ett trevånings nyrenässanshus från 1876. I Odinslund, närmast väster om kyrktornet, står en obelisk rest till minne av Gustav II Adolf år 1832. Obelisken är ritad av konstnären Louis Jean Desprez.

Marken närmast kyrkan är grusad. Den nyttjas till stor del som bilparkering. Stenpollare med järnkättingar avgränsar kyrkotomten från Odinslund. Flera trafikskyltar som upplyser om parkeringsplatser samt parkeringsautomater sätter också sin prägel på kyrkans närmiljö. Nordost och öster om kyrkan finns en sluttning ner mot Riddartorget och Nedre Slottsgatan. En stensatt trappa leder ner till Riddartorget.