Stäng fönster Uppsala kn, HAGBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Uppsala

Beskrivning
Hagby kyrka ligger i sluttning mot väster i ett öppet åkerlandskap. Ovanför kyrkan finns en skogbeväxt kulle som rymmer den gamla bykärnan. Intill ligger en långsmal gulmålad folkskolbyggnad från 1882, kraftigt ombyggd på 1950-talet. Skolan används idag som bygdegård och föreningslokal. Likaså finns prästgården, uppförd 1704, bevarad några hundra meter söder om kyrkan. Prästgården är en salsbyggnad med ett dominerande brutet avvalmat sadeltak. Tillsammans utgör kyrkan och omkringliggande miljö ett tydligt sockencentrum. Hagby har också tidigare varit huvudort i Hagunda härad och har även haft en särställning genom att kyrkoherden i prebendet Hagby-Ramsta varit professor i teologi i Uppsala, dvs en del av professorslönen har utgått från avkastningen på prästgårdsjorden. Hagby är pastoratets största kyrka och används ofta till större förrättningar. Dagens kyrka föregicks av en medeltida kyrka som revs 1838. Medeltidskyrkan stod på samma plats som nuvarande kyrka.