Stäng fönster Bollnäs kn, UNDERSVIKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Gävleborg

Beskrivning
Två mil norr om Bollnäs ligger Undersviks socken som älven Ljusnan rinner rakt igenom. Stora delar av socknen täcks av omfattande skogsmarker, men bygden kring kyrkoanläggningen är öppen med stora uppodlade marker på sluttningarna mot Ljusnan i öster. Trakten har troligen varit bebodd sedan förhistorisk tid, även om lämningar från tiden före den äldsta kyrkans anläggande är få. Kyrkoanläggningen består av kyrkobyggnad på en separat kyrkotomt och i anslutning till denna klockstapel, underjordiskt bisättningsrum samt en äldre ekonomibyggnad. Se bild 1. Till kyrkoanläggningen hör även församlingens begravningsplats med ruinen efter den gamla kyrkan, vilka ligger cirka 500 meter nordost om den nuvarande kyrkan. Norr om kyrkplatsen ligger Undersviks stiftsgård där Uppsala stift sedan 1940-talet bedriver en omfattande ungdoms- och lägerverksamhet. I anslutning till kyrkoanläggningen finns även sockenstugan, olika äldre ekonomibyggnader samt prästbostaden. Sydväst om kyrkan återfinns en stor grusad yta som används för parkeringar samt en liten damm med inplanterade röda näckrosor intill den gamla landsvägen mellan Bollnäs och Ljusdal.