Stäng fönster Bollnäs kn, ARBRÅ KYRKA KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Alldeles intill Ljusnans västra strand ligger Arbrå kyrkomiljö, belägen cirka en kilometer norr om tätorten som bär samma namn. Trakten har varit bebodd sedan förhistorisk tid och kyrkplatsen har medeltida ursprung. Den moderna tätorten Arbrå växte dock fram i och med att norra stambanan nådde orten i slutet av 1870-talet. Kyrkoanläggningen avgränsas mot öster av Ljusnan och mot väster av järnvägen. Mot både norr och söder finns relativt öppen jordbruksmark. Kyrkoanläggningen består av kyrkan med tillhörande kyrkogård, där både klockstapel och bårhus ligger, samt av den nya kyrkogården belägen norr om bilparkeringen.
Norr om kyrkan ligger även sockenstugan som inrymmer både församlingshem och pastorsexpedition. Se bild 1. I anslutning till parkeringsplatsen återfinns en expeditionsbyggnad samt de äldre kyrkstallarna, en rödmålad panelklädd länga som inretts till förråd, men som fått behålla sin ursprungliga exteriör. Strax intill järnvägsövergången står en äldre fattigbössa. Hundratalet meter nordväst om kyrkoanläggningen, nära den nuvarande riksvägen mellan Ljusdal och Bollnäs, ligger prästgården som är en mycket stor gulmålad panelklädd timmerbyggnad i tre våningar med tegeltak.