Stäng fönster Ljusdal kn, FÅGELSJÖ KAPELL KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
I den nordvästra delen av Gävleborgs län, men inom landskapet Dalarna, ligger Fågelsjö som fått sitt namn av den stora sjön med samma namn intill. Trakten befolkades permanent under 1640-talet när svedjefinnar från Tandsjö bosatte sig i området. Byn växte under 1700-talet, men den stora befolkningsökningen kom i samband med skogsbrukets framväxt kring sekelskiftet 1900, samt då Inlandsbanan vid samma tid drogs genom trakten och en station anlades några kilometer från den äldre byns centrum. Fågelsjö som hade såväl skola, affärer, post och café har som de flesta byarna i finnmarken fått uppleva en kraftig befolkningsminskning under 1900-talets senare del och idag bor endast 27 personer i byn året om. Fågelsjö största besöksmål är hembygdsgården, Gammelgården ”Bortom åa” som varje sommar lockar 1000-tals besökare till orten.

Kyrkoanläggningen, som består av kapellbyggnad, bårhus/ekonomibyggnad, klockstapel och kyrkogård är belägen direkt intill den gamla byvägen som leder genom den ursprungliga byn. Kyrkoanläggningen gränsar i söder till öppen åkermark och på övriga sidor mot varierande trähusbebyggelse. Marken kring kapellet avgränsas mot byvägen i söder med ett vitmålat trästaket med spjälor försedda med spetsig överdel. En grusbelagd gång leder från byvägen till kapellets huvudentré. Marken närmast kapellet är gräsbevuxen och vegetationen utgörs i övrigt av två yviga barrträd samt av lövskog i norr.