Stäng fönster Ljusdal kn, BJÖRKBERGS BEGRAVNINGSPLATS KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Åtta kilometer söder om Hamra ligger byn Björkberg som är den äldsta kända finnbosättningen inom hela Orsa finnmark, anlagd redan år 1618. Byn benämndes ursprungligen ”Lethomäki” av finnarna, vilket direkt översatt betyder lövdungen/ lövbacken. Som det svenska bynamnet antyder ligger Björkberg högt, närmare 350 meter över havet och byn omges av milsvida skogar. Björkberg var som störst kring sekelskiftet 1900 med 170 bofasta som främst livnärde sig på skogsbruk och mindre jordbruk. Som i de flesta skogsbyar i dessa trakter har avbefolkningen sedan dess varit kraftig och skolan i byn lades ned 1946. I byn finns idag endast åtta bofasta. Marken inom byn är fortfarande relativt öppen och bebyggelsen präglas främst av 1900-tal med mindre torp och bostadshus i trä från seklets första hälft.

Begravningsplatsen, som är helt friliggande, ligger cirka 100 meter nordväst om vägskälet mitt i byn, där även den f.d. skolan är belägen. Intill landsvägen från Björkberg till Hamra finns på östra sidan en skylt i trä som anger läget för begravningsplatsen. Härifrån leder en bred gräsklädd gångstig, kantad av orörd skogsmark med höga träd, upp till begravningsplatsen på åsryggens krön. Begravningsplatsen omges på alla sidor av skogsmark med blandad skog av gran och tall med inslag av björk och andra lövträd. Skogen på den södra sidan är dock tämligen gles och marken täcks mer av gräs.