Stäng fönster Ljusdal kn, RULLBO BEGRAVNINGSPLATS KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Byn Rullbo är belägen 1,5 mil väster om Los samhälle mitt i den milsvida skogsbygden där landsvägen mellan Fågelsjö och Los korsar Voxnan. Enligt den muntliga traditionen fick byn sitt namn av en man från Ängersjö som hade en rund fot och kallades för Rullfot-Halvar och han lär tidvis ha vistats i trakten. Det var dock först 1761 som Rullbo blev godkänt som nybygge och därefter växte byn fram. I slutet av 1800-talet etablerade sig Voxna bruk i byn och sysselsatte som mest närmare 150 personer, främst med skogsavverkningar. När byn var som störst kring sekelskiftet 1900 hade den flera affärer, skola, kraftverk samt ett par hundra invånare. Som i de flesta av skogsbyarna på Orsa finnmark har avbefolkningen gått snabbt under 1900-talet och i Rullbo bor i dag endast 17 personer.

Begravningsplatsen är belägen strax öster om Rullbo samhälle, på norra sidan om vägen till Los, som vid platsen går i skarp kurva. Från landsvägen leder en modern betongtrappa med räcke fram till den delvis branta gångstig som går upp till begravningsplatsen, vilken ligger överst på en kulle i kuperad skogsterräng. Skogen består av högväxta tallar med enstaka inslag av gran och lövträd och marken är täckt med mosa, ljung samt blåbärs- och lingonris.