Stäng fönster Ljusdal kn, RÅBERGETS BEGRAVNINGSPLATS, Gävleborg

Beskrivning
Begravningsplatsen är belägen på Råbergets östra sluttning, cirka 2,5 kilometer öster om riksväg 81 mellan Noppikoski och Västbacka. Bosättningen på Östra Råberget anlades som en fäbodvall under Björkbergs by under 1770-talet och kom sedermera att bli permanent bebodd. När byn var som störst hade den 42 invånare och eget skolhus, men därefter avbefolkades den i snabb takt och vid mitten av 1900-talet stod de flesta bostadshusen öde och förföll. I slutet av 1960-talet bosatte sig tre finnländare som tillhörde den kristna Birgittastiftelsen utanför Rättvik i det enda kvarvarande bostadshuset i Östra Råberget och började odla upp markerna. Under tio års tid levde de ett slags munkliv på platsen, odlade grönsaker och även tobak, innan de 1979 lämnade byn. Sedan några år är en person åter bosatt i byns enda bostadshus, den s.k. Bergmansgården som är en träbyggnad i 1½våning från 1900-talets första hälft.

Begravningsplatsen ligger sydost om Bergmansgården, på en delvis uppfylld platå med branta sidor intill den lilla skogsbilväg som leder ned till den östra delen av den tidigare byn. Skogen har röjts till ett avstånd av drygt 20 meter från begravningsplatsen på den västra, norra och östra sidan och marken, som är myraktig, täcks här av ljung och bärris. Vid begravningsplatsens nordöstra hörn finns en mindre dunge av låga granar. På den södra sidan om begravningsplatsen och vägen, där bebyggelse tidigare funnits, är marken mer öppen och gräsbevuxen mellan höga kvarlämnade björkar. Ett antal lämningar, bland annat av källare, stenmurar, gärdesgårdar samt en hög murad skorstensstock av natursten står ännu kvar i detta område samt sydost om begravningsplatsen. Söder om vägen finns en liten källa där vatten till planteringar på kyrkogården hämtas.