Stäng fönster Ljusdal kn, SANDSJÖ BEGRAVNINGSPLATS KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Sandsjö by är belägen i anslutning till väg 310 mellan Västbacka och Hamra. Byn befolkades av svedjefinnar redan 1622 och orten kom sedermera att växa fram till ett betydande samhälle med närmare 100 innevånare när den var som störst kring sekelskiftet 1900. I Sandsjö fanns både skola och affär, men de är båda nedlagda sedan länge då orten, i likhet med de flesta andra skogsbyar i dessa trakter, har förlorat många innevånare efter 1900-talets mitt och skogsbruket i allt högre grad har mekaniserats. Byn har långsträckt form och sträcker sig en dryg kilometer längs den gamla vägen till Tandsjöborg, som samtidigt stiger kraftigt. Bebyggelsen präglas av en- och tvåvåningshus i trä från 1900-talets första hälft samt friliggande villor från mitten av seklet.

Mitt i byn, alldeles intill vägen och i närheten av bebyggelsen ligger Sandsjö bys begravningsplats och förutom vägen omges den av kuperad gräsbevuxen mark med björk, gran och lövsly samt enstaka tallar.