Stäng fönster Ljusdal kn, TANDSJÖBORG BEGRAVNINGSPLATS KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Tandsjöborgs by har långssmal form och ligger längs riksväg 310 mellan Mora och Sveg samt intill den s.k. Tandsjön. Redan 1622 fick en svedjefinne tillåtelse att bosätta sig på platsen och orten växte sedan till att bli en av de största byarna på Orsa finnmark. När Inlandsbanan drogs fram genom orten i början av 1900-talet upplevde Tandsjöborg ett enormt uppsving och blev ett betydande stationssamhälle längs den nya järnvägslinjen. Orten hade flera affärer, sågverk samt mindre jordbruk. I slutet av 1960-talet uppfördes efter flera årtionden av diskussioner ett kapell i byn, dock ej i anslutning till ortens begravningsplats. Efter mitten av 1900-talet har avbefolkningen varit kraftig. Affären och skolan lades ned så sent som i början av 2000-talet.

Begravningsplatsen ligger i den norra delen av Tandsjöborgs by på en naturlig höjd nära Tandsjön. På västra och södra sidan om begravningsplatsen finns äldre öppen gräsbevuxen jordbruksmark som fortfarande delvis brukas. På övriga sidor om begravningsplatsen finns blandad skog som består av mer granar mot öster och där är betydligt tätare. Marken täcks på dessa sidor av mossa, ljung samt blåbärs- och lingonris.