Stäng fönster Ljusdal kn, ÄLVHO BEGRAVNINGSPLATS KYRKOMILJÖ, Gävleborg

Beskrivning
Byn Älvho, som är belägen åtta kilometer väster om Noppikoski och den s.k. Inlandsvägen, väg 81, är inget ursprungligt finnboställe, utan i sammanhanget en ung ort, anlagd i samband med att Inlandsbanan nådde trakten strax efter sekelskiftet 1900. Byn, som ursprungligen kallades Oreho, fick sitt namn av den närbelägna Ore älv som banat väg genom berget och vid platsen bildat flera stora ”hoar”. Med tiden växte Älvho till ett mindre stationssamhälle med stationshus, skola, två affärer, café och blev något av ett centrum för denna del av finnmarken. Som mest hade orten ett hundratal innevånare, vid mitten av 1900-talet. Bebyggelsen präglas således av 1900-talets första hälft med mindre bostadshus i trä samt friliggande, främst reveterade, villor från 1950-talet.

Begravningsplatsen i Älvho, som är friliggande, ligger tre kilometer nordost om byn, längs vägen mot Noppikoski och i närheten av en mindre gård vid namn Heros. Begravningsplatsen ligger omgiven av högväxt skog på en naturlig platå, som utgör en del av den nordvästra sluttningen på berget Lilla Sillakervamäki, på vägens södra sida. Skogen består av öppen tallskog med enstaka granar och mindre lövträd. Marken täcks främst av mossa, ljung och bärris. Upp till begravningsplatsen leder en bred cirka 50 meter lång grusad väg som kantas av planterade smala björkar. Framför begravningsplatsen är marken grusad och här ligger även en mindre redskapsbod.