Stäng fönster Lund kn, VOMBS KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Vombs kyrkby är belägen knappt tre mil öster om Lund, mellan orterna Veberöd och Harlösa. Nordöst om byn ligger Vombsjön. De sandiga våtmarkerna i området är en av landskapets viktigaste fågellokaler. Inom socknen finns ett antal belagda förhistoriska boplatser. Enligt sägen fanns strax söder om byn ett kärr eller källa, vilken kallades Helvetis Pott efter helgonet Helveticus.

Bebyggelsen var fram till skiftena på 1800-talet belägen något längre västerut i direkt anslutning till Bysjön. Efter att byn skiftats valde man att anlägga plattgårdarna Södergård, Norregård och Nygård väster om byn, vilket innebär att de äldre byggnaderna i byn främst är gatehus. Bebyggelsen är oregelbundet grupperad och en del byggnader bevarar sitt äldre bebyggelseskick med vasstak och vita lerklinade korsvirkesväggar.

Kyrkan är belägen på en mindre höjdsträckning i byns östra del, vilket gör att den syns väl i det omgivande slättlandskapet. Intill kyrkan finns byns skola och fattighusstuga, vilka uppfördes i korsvirke i mitten av 1800-talet.

Ortsnamnet Vomb härstammar från det fornnordiska ordet ”vaa” som betyder vrå eller krok och syftar på dalen där byn ligger placerad. 1350 skrevs ortsnamnet Wam, vilket är en sammansättning av ordet ”vaa” och bokstaven ”m” som anses vara beteckningen för hem/gård. Bokstaven ”b” tillkom under 1600-talet. Byn löd i äldre tid under Övedskloster.