Stäng fönster Höganäs kn, ARILDS KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Arild är ett av Kullabygdens fiskelägen och ligger i Brunnby socken i nordvästra Skåne. Arildhar medeltida anor men arkeologiska undersökningar visar inte på någon omfattande bebyggelse före 1500-talet. Kapellet finns omnämnt 1475 som ”Helge Arvids kapell nära Krapperup” medan det äldsta skriftliga belägget för fiskeläget är 1524 då det omtalas som Helige Arvids läge. Fram till 1461 tillhörde Arild ärkebiskopen i Lund och därefter var Arild tillsammans med hela Stubbarps län förlänat till Krapperup. Under större delen av 1500-talet var Arild förlänat till andra ägare innan det återtogs av Krapperup 1580. Kapellet var därefter i Krapperups ägo som privat kapell fram till 1925 när det överfördes till Brunnby församling.

Legenden om den helige Arvid är känd från 1500-talet och berättar om en änkefru från Stubbarp som gifte om sig med en riddare vid namn David. David var avundsjuk på styvsonen Arvid/Arild och skickade iväg denne på ett skepp som sattes i brand. Arilds kropp spolas därefter upp på land och hans mor uppför ett kapell till hans minne. Arildssagan har varit ett populärt stoff som har återberättades i många olika versioner ända in på 1900-talet. En variant berättar om en flicka vid namn Tora som vars döda kropp spolas i land på Bjärehalvön och ger upphov till ortsnamnet Torekov.

Arild ligger i en brant sluttning på Kullahalvöns norra sida. Kullabergs högsta punkt, Högkullen, ligger några kilometer nordväst om byn. Kapellet ligger mitt i byn nära Arilds hamn inträngt mellan byns fiskare- och kaptensgårdar. Norr om kapellet gör marken en brant stigning till den övre bygatan som slingrar sig genom en tät bebyggelse. Vid 1800-talet blev Arild en omtyckt semesterort och semestervillor från denna tid finns framför allt på sluttningen ovanför den äldre bebyggelsen.