Stäng fönster Höganäs kn, BRUNNBY KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Brunnby kyrka ligger i nordvästra Skåne på Kullahalvöns norra spets. Arkeologiska lämningar tyder på en omfattande aktivitet under förhistorisk tid men den första fasta bebyggelsen tros ha etablerats relativt sent, under vikingatid till medeltid. Kyrkan i Brunnby ligger avsides i södra utkanten av byn och kan ha varit knuten till en ensamgård eller huvudgård. Arkeologiska lämningar från tidigmedeltida bebyggelse har påträffats på prästgårdstomten norr om kyrkan. Söder om kyrkan finns ett källsprång, Görse källa, som säkerligen varit betydelsefull vid etableringen av byn. Från källan rann vattnet ända fram till havet vid Jonstorp och var därmed viktig för vattenförsörjningen på Kullahalvön. Under den katolska tiden ägde ärkesätet i Lund flera byar i socknen vilka utgjorde ärkebiskopslän med Skudgård (förvaltningsgård) i Stubbarp. Krapperups gods ägde flera gårdar i socknen redan under medeltiden, däribland fiskeläget Mölle. Under 1600-talet lydde mer än häften av sockens gårdar under Krapperup. Krapperups ägare har också bekostat många av kyrkans ombyggnader och donerat inredning och inventarier. Detta till trots har Brunnby kyrka inte varit patronatskyrka till Krapperup med undantag av några år på 1670-talet.

Kyrkan ligger i bymiljö gränsande till ett öppet jordbrukslandskap i söder. Norr om kyrkan ligger församlingshemmet i den gamla prästgården. Nordväst om kyrkan finns en parkeringsplats och församlingsexpeditionen där klockaregården låg tidigare. Längre västerut finns flera gravhögar och här har enligt tradition också funnits en gammal pestkyrkogård.