Stäng fönster Vallentuna kn, ÖSSEBY-GARNS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Össeby-Garns kyrka ligger kring den övre delen av Garnsviken där den övergår i Husaån.
Garnsviken utgjorde under medeltid en del av den då så viktiga vattenleden Långhundraleden intill vilken kyrkan anlades.

Centralbygden Össeby-Garn bebyggdes huvudsakligen under järnåldern då flera stora gårdar etablerades. Stora gravfält finns i området av äldre och yngre järnålderskaraktär. Området är Sveriges runstensrikaste trakt.

Trakten utgörs av öppna, svagt kuperade dalsluttningar. I området finns ett bevarat äldre vägsystem kring vilket bebyggelsen är lokaliserad i form av ensamgårdar, småbyar och mindre herrgårdar. Av bebyggelsen i området har gårdarna i Össeby-Garns kyrkby, Ösby by, Brottby gård och herrgården Hakunge väl bevarad äldre karaktär, huvudsakligen från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.