Stäng fönster Vallentuna kn, VALLENTUNA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Vallentuna kyrka ligger drygt två mil norr om Stockholm. Med hållplats vid Roslagsbanan ingår Vallentuna i Storstockholms pendlingsområde. I kyrkans närmaste omgivning ligger flera äldre byggnader. Prästgården, uppförd 1795 på platsen för en äldre prästgård, används sedan 2003 som förskola. Klockargården uppfördes 1864 som kombinerat skolhus och organistbostad. Stefansgården, uppförd 1899, har innehållit småskola, lärarbostäder, barnmorskebostad och kommunalhus. Mathiasgården uppfördes 1986 som samfällighetens församlingshus med kyrkoförvaltning. Bredvid Mathiasgården ligger en gammal arrendatorsbostad uppförd på 1920-talet med ladugård återuppförd 1984 efter en brand. Dessutom finns parkeringsplats. I sydväst ligger gamla ladugården ombyggd till kyrkogårdsförvaltning. Området söder och öster om bogårdsmuren är rikt på äldre lämningar och i sydslänten går en äldre väg ner mot Vallentunasjön.