Stäng fönster Värmdö kn, NÄMNDÖ KYRKAS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Nämdö kyrka är belägen i en sluttning ned mot havet på öns östra sida mellan Solvik och Sand. Söder om kyrkan breder kyrkogården ut sig ned mot strandlinjen. Ett stycke nordväst om kyrkan ligger den f d prästgården ”Paradiset”, en ljusgul jugendvilla från 1911, som numera nyttjas till församlingslokaler.

Kyrkogården omges i dag av en lummig grönska med flertalet uppvuxna träd, men hade tidigare ett mer öppet läge. I norr och delvis i väst avgränsas området av ett enkelt omålat trästaket ett par vitmålade trägrindar mitt för kyrkporten samt ytterligare grindar i väst. I öst avgränsar en häck och i väst och söder bygger en stenmur upp den äldre kyrkogårdens etage. Kyrkogården är gräsbevuxen med raka grusgångar och endast ett fåtal gravstenar. Strax söder om kyrkan har två äldre askar eventuellt markerat ingången till ett tidigare kapell. I samband med kyrkogårdens utvidgning 1992 togs den ena asken ned liksom en ek strax söder om kyrkan, vilket har orsakat sättningar i kyrkans grund. Den nyare kyrkogårdsdelen i lägre etage mot söder omfattar ett område för urngravar, minneslund och smyckningsplats. Denna del omgärdas av grönska, delvis igenväxt ned mot vattnet vilket skymmer utsikten.