Stäng fönster Stockholm kn, GUSTAF VASA KYRKANS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Gustaf Vasa kyrka ligger vid den öppna platsbildningen Odenplan i stadsdelen Vasastaden i Stockholms innerstad. Esplanaderna norr och söder om kyrkan, Karlbergsvägen och Odengatan, möts i torgets östra ände och ger platsen en triangulär form. Esplanaderna, med förebild från kontinentens storstäder, var en del i den stadsplan som fastställdes 1879. Planen stakade ut de stora bostadskvarter i ett strikt rutnät som ligger kring kyrkan. Utmed hela Karlbergsvägen låg planterade förgårdar framför husen. Bebyggelsen söder om Karlbergsvägen började uppföras på 1880- och 90-talen, norr där om är de flesta husen byggda under 1900-talets första decennium. Det femvåniga huset intill kyrkan, i hörnet Västmannagatan – Karlbergsvägen, stod färdigt 1909 och är ritat av arkitekterna Hagström & Ekman. Huset byggdes av Gustav Vasa församling och rymmer fortfarande dess församlingslokaler.