Stäng fönster Stockholm kn, ADOLF FREDRIKS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Kyrkan ligger i stadsdelen Norrmalm i centrala Stockholm som präglas av stenstadens täta bebyggelse med bostads-, kontors- och affärshus. Kvarteren närmast Adolf Fredriks kyrka har en blandad bebyggelse från tidigt 1800-tal till 1960-tal. I kvarteret nordväst om kyrkan (Grönlandet Norra) byggdes år 1800 ett bostadspalats åt bryggaråldermannen A Westman efter ritningar av C C Gjörwell. Det byggdes om 1865 till kontorslokaler. Direkt öster om kyrkan går Sveavägen, en av Stockholms huvudgator.

Kyrkomiljön
I dag omfattar kyrkogården hela det kvarter kyrkan ligger i och begränsas av Adolf Fredriks kyrkogata, Holländargatan, Kammakargatan och Sveavägen. Kyrkogårdens många stora lövträd sätter sin prägel på miljön. Vissa är planterade i alléer och visar hur tidigare gångvägar har gått. 1860-talets en gång slingrande gångar har under 1900-talet ersatts med rätvinkliga grusgångar med gräsbevuxna runda ytor i vinklarna mellan kyrkans korsarmar. De större gångarna är belagda med plattor och platsen framför västportalen är belagd med gatsten.

De flesta gravarna ligger innanför häckar i nordost och sydost. Många framstående personer ligger begravda på kyrkogården, bland dem statsministrarna Olof Palme och Hjalmar Branting samt konstnären Tobias Sergel. I nordväst finns en minneslund med en vattenskulptur. I norr utmed Kammakargatan ligger det gamla skolhuset, ett putsat tvåvåningshus med tegelbelagt sadeltak och i sydväst finns ett gravkapell ritat av C N Söderberg. Runt kyrkogården löper ett enkelt järnstaket på en sockel av huggen sten.