Stäng fönster Höganäs kn, HIMMELFÄRDSKYRKANS KYRKOMILJÖ , Skåne

Beskrivning
Höganäs har sitt ursprung som fiskeläge och finns omnämnt redan på 1500-talet. I slutet av 1700-talet gjorde stenkols- och lerfyndigheter att Höganäsbolaget bildades och ett brukssamhälle började växa fram kring gruvindustrin. Bruksorten och fiskeläget utvecklades i två områden som än idag går under namnen Höganäs övre och Höganäs nedre. Bruket hade en egen kyrka i bruksområdet och egen församling som bildades 1854. En gemensam församling för Höganäs bildades 1919.

Höganäs präglas framför allt av tiden som bruksort och av det forna fiskeläget finns inte mycket bevarat idag. Brukets centrala byggnader finns framför allt samlade kring gruvtorget i Höganäs övre. Himmelsfärdskyrkan ligger vid västra delen av Storgatan som förbinder Höganäs Nedre med Höganäs Övre. Framför kyrkan ligger en öppen plats, Kyrkplatsen, med parkeringsplatser och trädplantering. Kyrkan och kyrkplatsen omges av en bebyggelse från 1919-1960.