Stäng fönster Borgholm kn, HÖGBY KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Högby kyrka och kyrkogård ligger öster om samhället Löttorp, utmed väg 136.
När järnvägen anlades 1906 blev Löttorp ett stationssamhälle. Under 1900-talet har norra Ölands service och handel koncentrerats till Löttorp. Här finns idag bl.a. skola, vårdcentral och affär. Sydväst om kyrkan ligger en byggnad som tidigare var skola. Huset stod klart 1851 och användes som skola till 1967. Några år därefter byggdes det om till församlingshem. Norr om kyrkan finns några av alla de kyrkstallar som tidigare fanns vid kyrkan bevarade. De första kyrkstallarna började byggas i mitten av 1800-talet. Idag sköter hembygdsföreningen kyrkstallarna. Nordost om kyrkan ligger prästgården från 1846. Prästgården är än idag tjänstebostad för kyrkoherden och dessutom församlingens pastorsexpedition. Öster om kyrkan ligger prästgårdsladan, uppförd i sten. I ladan finns idag ett 50-tal gravvårdar, bl a ett antal trävårdar, som plockats bort från kyrkogården. Norr om kyrkogården breder ett jordbrukslandskap ut sig. Söder om kyrkogården ligger lövskogsområdet Högbyeke som är naturreservat.

Högby kyrka ligger på norra Öland utmed väg 136 som sammanbinder Öland i nord-sydlig riktning. Socknen sträcker sig tvärs över ön och gränsar i norr till Böda socken och i söder till Källa socken. Kyrkplatsen har gamla anor som centrum i bygden. Kyrkogården var ursprungligen ett bygravfält från järnålder. På kyrkogården ska också ha funnits en runsten men denna är idag försvunnen. Socknen omnämns första gången i skriftliga källor 1283 men man vet att kyrkan har en äldre historia. Den ska ha byggts redan under början av 1100-talet. Liksom för flera av de öländska socknarna har stenbrytning varit en viktig inkomstkälla. Även jordbruket har varit och är en viktig inkomstkälla för Högby socken.
En viktig plats i socknen fram till sekelskiftet 1900 var Alvidsjöbodar som ligger i västra delen av socknen. Här fanns socknens bästa hamn och marknader hölls regelbundet. År 1906 flyttades marknaderna till stationssamhället Löttorp som ligger alldeles väster om kyrkan. Löttorp kom under 1900-talets första årtionden att växa till ett större samhälle på norra Öland. Här finns idag affärer och service.

Öster om kyrkan ligger prästgården som också fungerar som pastorsexpedition. Norr om kyrkan finns några av alla de kyrkstallar som tidigare fanns kring kyrkan bevarade. Väster om kyrkan ligger gravkapell, vaktmästeri, parkering och församlingshem. Församlingshemmet är inrymt i f d ålderdomshemmets lokaler. Kyrkogården omger hela kyrkan men är främst utlagd i söder.
Den sydligaste delen av kyrkogården tillkom vid en utvidgning på 1920-talet.
På kyrkogården finns flera exempel på den lokala stenhuggartraditionen. En praktfull gravhäll är tillverkad av en Mårten Vahti, som var en skicklig mästare under 1600-talet, åt honom själv och hans hustru. Från 1800-talets andra hälft finns flera stående vårdar i kalksten.