Stäng fönster Helsingborg kn, ALLERUMS KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Allerum ligger på Kullahalvön i nordvästra skåne. Allerums socken är en gammal kulturbygd, rik på förhistoriska lämningar. Längre tillbaka karaktäriserades området av otillgängliga skogar med myr- och våtmarker. Möjligheterna till odling var begränsade, däremot brukades fäladsmarkerna på Kullen som betesmarker vilket gjorde boskapsskötsel och hästavel till viktiga inkomstkällor. Utvinning av järnmalm från myrarna hade också stor betydelse för områdets ekonomi. I Laröd och Hittarp ute vid kusten fanns värdefulla tillgångar i form av sandsten vilken användes som byggnadssten under medeltiden. Sandstenen bröts och exporterades fram till 1700-talet. Vid kusten ligger fiskelägena Hittarp och Domsten. Stora delar av socknen, bland annat fiskelägena och stenbrotten, har tidigare legat under Kulla Gunnarstorp gods vars borganläggning har sitt ursprung i 1400-talet. Från 1563 och fram till 1900-talet innehade godsets ägare patronatsrätten till Allerums kyrka.

Under tidig medeltid anlades kyrkan på en höjd i utkanten av Kulla fälad. Enligt en sägen började man bygga en kyrka vid Trinde Böge i närheten av Döshult, nordväst om den nuvarande kyrkan. På nätterna saboterades kyrkobyggandet av trollen som bodde i en backe i närheten. För att hitta en ny plats som skulle vara fredad från trollen lät man ett par oxar ströva fritt tills de stannade. På denna plats kunde man sedan utan problem bygga kyrkan.

Allerum var fram till 1700-talet uppdelad i kyrkbyn och Stora Allerum som var den egentliga byn. Stora Allerum låg öster om kyrkbyn med gårdarna i en rad utmed Allerumsvägen. Kyrkbyn bestod vid denna tid endast av några få gårdar däribland prästgården. Idag är bebyggelsen främst samlad i kyrkbyn. Kyrkan och kyrkogården ligger mitt i byn omsluten av bygatan på tre sidor. Norr om kyrkan ligger prästgården byggd 1820. En av gårdslängorna utgör församlingshem. Pastorsexpedition ligger väster om kyrkan i Klockaregården byggd 1740. Söder och öster om kyrkan och bygatan finns tre gårdar som tillkom efter skiftesreformerna. Genom utdikningar har det omgivande landskapet förändrats från ett småbrutet landskap till ett öppet fullåkerslandskap. Från Kulla Gunnarstorps gods som ligger närmre kusten löper en allékantad väg fram till kyrkbyn.