Stäng fönster Borgholm kn, HÖGSRUMS KYRKAS KYRKOMILJÖ , Kalmar

Beskrivning
Kyrkan ligger intill vägen mellan Rälla och Gärdslösa. Runt om kyrkan är det betes- och alvarmark. Öster om kyrkplanen ligger församlingshuset inrett i ett vitmenat tvåvåningshus med tegeltak från 1820-talet. Huset har tidigare varit sockenstuga, fattighus och skola. I nedre våningen fanns lärarbostad fram till omkring 1920. Sedan 1926 har kyrkan använt lokalerna för kyrkliga aktiviteter. Strax norr om församlingshuset ligger hembygdsstugan. Socknens äldsta skolhus är beläget vid kyrkan. Söder om kyrkan längs byvägen ligger Högsrums by.

Samspelet mellan förutsättningarna i naturlandskapet och bebyggelsens och kyrkornas lokalisering är på Öland mycket tydlig. Den långstäckta ön präglas av den östra och västra landborgen som i nord-sydlig riktning löper genom det flacka landskapet och till vilka öns huvudvägar och mesta bebyggelse är lokaliserad. Kyrkorna utefter den östra landborgen utgör också vanligen en del av de karaktäris-tiska och ofta välbevarade radbymiljöerna. Få kyrkor är lokaliserade till kalkplatån, in mot det mellanliggande alvaret eller mittlandsskogen.

Högsrums kyrka är en av dessa ”inlandskyrkor” och ligger vid Högsrumsvägen som sträcker sig från Rälla vid den västra landsvägen till S. Gärdslösa vid den östra. Kyrkan ligger fritt med det flacka odlingslandskapet gränsande direkt mot bogårdsmuren.

Enligt 1686 års kyrkolag skulle prästerskapet och klockaren, bland andra uppgifter även sörja för undervisning och med 1842 år folkskolestadga ålades varje församling att skaffa skolhus och anställa lärare. I Högsrum löstes detta genom att den 1827 uppförda sockenstugan/fattighuset, byggdes på med en våning och stod färdigt som skolhus 1857. 1898 uppfördes ytterligare ett skolhus och det gamla skolhuset kom istället att användas som lokal för småskolan. 1926 blev småskolan församlingshem vilket den fungerar som än idag (2005).
Det ursprungligen kombinerade fattighuset och församlingshemmet ligger öster om kyrkan där även en stor del av den övriga bebyggelsen i form av gårdsmiljöer är placerad. Tillsammans med kyrkan bildar gårdsbebyggelsen och sockenstugan ett tydligt definierat centrum. Prästgården ligger en bit från kyrkan längs Högsrumsvägen mot Rälla.

Som en av få kyrkor placerade i öns ”inland”, mellan den östra och den västra landsvägen, kan den uppodlade miljön kring Högsrums kyrka framhållas för sitt byggnadsbestånd som med sin placering tydligt definierar ett sockencentrum. Även om några byggnader fått nya funktioner utgör de exempel på en sammanhållen miljö som också illustrerar kyrkans centrala roll i dåtidens samhälle. Sockenstuga, fattighus och skola ger även en bild av de funktioner som ofta grupperades kring kyrkan och som förestods gemensamt av församlingen.