Stäng fönster Helsingborg kn, BJÖRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Björkakyrkan är belägen i bostadsområdet Björka byggt under 1980-talet i Helsingborgs norra utkant. Söder om Björka ligger Väla centrum och norr om området ligger stationssamhället Ödåkra. Björka har sitt namn efter en av de större byarna inom Kropps socken belägen mellan nuvarande Väla köpcentrum och Kropps trafikplats. Idag återstår bara några få hus av det som en gång var en by med ett tiotal gårdar. En av gårdarna, Björka gård, var vid 1800-talets slut en stor lantegendom. År 1974 invigdes Sveriges då största köpcentrum, Väla Centrum, på mark som tidigare tillhört Björka gård. Tre år senare, 1977, invigdes Sveriges första treplanskorsning, Kropps trafikplats, där E6 och E4 vägar möts. Motorvägen kom att dela Kropps socken i två delar och Kropps gamla kyrka hamnade på dess östra sida. Den västra delen fick större närhet till Ödåkra samhälle, delvis tillhörande Fleninge församling. När Björka bostadsområde började planeras mellan Ödåkra och Väla väcktes också planerna på en ny kyrka i församlingens västra upptagningsområde

Bebyggelsen i Björka består av fristående villor eller radhus är ordnad i grupper med mindre gator mellan de lite större tillfartsvägarna. En del grönska finns i ett stråk genom området. I väster tar landsbygden vid i öppna odlingsfält och öster om området ligger ett större skogsområde. Centralt i Björkaområdet finns skola och idrottshall och intill dessa ligger Björkakyrkan. Stagnation i bostadsbyggandet i början av 1990-talet ledde till att utbyggnaden av Björka bostadsområde sköts på framtiden. Delar av kyrkans lokaler hyrdes ut till skolan fram till 2007 då skolan byggdes ut. Församlingens expedition har flyttat in i församlingsgården och även annan verksamhet som drivs av församlingen har tagit plats i lokalerna. Utbyggnaden av Björka bostadsområde har också återupptagits med bebyggelse väster om kyrkan.