Stäng fönster Dorotea kn, RISBÄCKS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
År 1856 framlades vid en visitation i Dorotea församling önskemål från invånarna i fjällbyn Risbäck och kringliggande byar, om att bygga en kyrka i Risbäck, ca 73 km västnordväst om Dorotea. Den kom att uppföras åren 1858–59 av församlingens blott tolv bönder. Kyrkligt sett utgjorde Risbäck ursprungligen ett kapellag. Enligt Kungl. Maj:ts beslut den 3 maj 1901 bildades senare en kapellförsamling med Risbäck som centrum. 25 år senare ombildades den till en vanlig annexförsamling. Trots att byns invånarantal idag är litet finns fortfarande både affär och byskola.

Risbäcks kyrka med begravningsplats ligger på en höjd som sluttar ner mot Stor-Arksjön i väster och sydväst. Mot sydost angränsar skog och i nordost ligger bebyggelse på andra sidan Arksjövägen (väg 92, även kallad Konstvägen Sju Älvar). I den sockenstuga med prästkammare som uppfördes 1884 bodde prästen vid kyrkobesöken under den första tiden. Byggnaden, som fortfarande finns kvar, har senare tjänat som småskola och museum. År 1902 byggdes en ny prästgård som också står kvar på andra sidan byvägen. Prästgården används numera som församlingsgård.