Stäng fönster Borgholm kn, KÄLLA NYA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Källa kyrka och kyrkogård ligger i byn Vi utmed väg 136 på norra Öland. Tidigare gick landsvägen nära kyrkan i öster men idag går vägen utanför byn. Vid kyrkan ligger en del bebyggelse samlad. Än idag finns här affär. Norr om kyrkan, i Källaberg, ligger den nya prästgården som byggdes 1955. Den gamla prästgården som byggdes 1879 ligger i byn Högnäs. Ett par kilometer öster om Källa kyrka ligger Källa ödekyrka och kyrkogård som övergavs då den nya kyrkan stod klar 1888. Källa ödekyrka används idag sommartid för bl a konserter och bröllop.

Källa socken är en av de öländska socknar som sträcker sig från öster till väster tvärs över ön. Socknen omtalas första gången i källmaterialet 1283 men, den medeltida kyrkplatsen har anor från 1000-talet. Socknen tros ha fått sitt namn efter en medeltida offerkälla. Man anser idag att det är den källa som på 1960 återupptäcktes på kyrkogården vid den medeltida kyrkan. Området är också rikt på förhistoriska lämningar, framförallt från järnåldern. Den medeltida kyrkplatsen förlades nära Källa hamn på Ölands östra sida som under medeltiden var socknens viktigaste centrum. Hamnen användes bl a för att skeppa ut sten från socknens stenbrott. Liksom för många andra öländska socknar var kalkstenen en viktig inkomstkälla. Hamnen används än idag av yrkesfiskare och sommartid finns rökeri med försäljning. Även jordbruket har varit och är en viktig näring för socknen.

Under 1800-talet beslöt man att bygga en ny kyrka i socknen. Den medeltida kyrkan var i dåligt skick och p g a befolkningsökningen, som Källa socken liksom Öland i övrigt upplevde under 1800-talet, var den för liten. Efter långa diskussioner beslöt man att bygga den nya kyrkan nära landsvägen, idag väg 136, som sammanbinder Öland i nord-sydlig riktning. Kyrkan och den nya kyrkogården byggdes därför i byn Vi ett par kilometer väster om den gamla kyrkplatsen. Tidigare gick landsvägen nära kyrkan i öster. Det var troligen därför som kyrkan byggdes med ingång i öster och koret i väster istället för att som var brukligt med koret i öster. Idag går vägen utanför byn, väster om kyrkan. Vid kyrkan ligger en del bebyggelse samlad. Här finns affär och bilverkstad samt sommartid keramikverkstad och restaurang. Norr om kyrkan, i Källaberg, ligger den nya prästgården som byggdes 1955. Den gamla prästgården som byggdes 1879 ligger i byn Högnäs.

Kring kyrkan ligger kyrkogården som anlades då kyrkan byggdes på 1880-talet. Platsen är rektangulär till formen och omgärdas av en kallmurad kalkstensmur och en trädkrans av bok och alm. Gravplatserna är främst utlagda öster och söder om kyrkan. Norr om kyrkan finns sedan 1998 en minneslund.

De båda kyrkplatserna i Källa socken tillsammans med den omgivande bebyggelsen berättar om socknens historia och utveckling. De utgör idag viktiga kulturmiljöer.
Kyrkobyggnaden