Stäng fönster Malå kn, MALÅ KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
I ett vackert läge intill sjön Malåträsket, mitt i Västerbottens skogsland, ligger samhället Malå. Sjön utgör en utvidgning av Malån, ett biflöde till Skellefteälven. Det lång-sträckta samhället samlas i mitten till en liten centrumbildning vid Storgatan, med tvåvåningsbyggnader i form av affärer, skola, matställen, och f.d. kommunhus med biograf i tidstypiskt utförande från 1950-talet. Tätorten upplevde ett uppsving i och med att gruvbrytningen kom i gång på 1940-talet. Mitt i detta centrum finns även kyrkan från 1850-talet, som med omgivande kyrkogård och kyrkotomt upptar ett helt kvarter. Kyrkogården inramas i nordost och sydost av ett svartmålat järnstaket, i sydväst mot Storgatan av en låg stödmur med häck. I det triangelformade kvarterets nordvästra och nordöstra hörn blir kyrkotomtens karaktär mer naturpräglad, med glesa skogsdungar som ger ett välgörande avstånd till det sentida församlingshemmet i mexitegel och trä samt den villabebyggelse som tar vid norrut. Den nyare s.k. Skogskyrkogården ligger ca 500 meter nordväst om kyrkan.