Stäng fönster Nordmaling kn, RUNDVIKS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Kyrkan ligger mitt bland bostadsbebyggelse i samhället Rundvik, ca 9 km söder om den medeltida sockenkyrkan i Nordmaling. Både ortens och kyrkans uppkomst hör samman med företaget Nordmalings ångsåg AB, dess efterföljare Masonite AB, och framväxten av en industri under början av 1900-talet. Masonitefabriken startade 1929 och innebar en betydande expansion av Rundviks befolkning. Bolaget, som hade ett påtagligt patriarkalt inflytande över samhället, lät uppföra både skola och kapell. Materialet masonite präglar också bebyggelsen i Rundvik på så sätt att en stor del av samhällets villor och uthus än idag är klädda med masonite. Kyrkan, som är sammanbyggd med församlingsdel, har en hög placering på Kyrkberget, med utsikt mot havet och masonitefabriken. Ingen begravningsplats finns på eller i anslutning till kyrkotomten, men däremot ett bisättningshus samt en klockstapel.