Stäng fönster Norsjö kn, NORSJÖ KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Norsjö är centralort i Norsjö kommun, som ligger i Västerbottens inland, åtta mil väster om Skellefteå. År 1834 blev Norsjö egen socken genom utbrytning ur Skellefteå socken. Kyrkan med begravningsplats ligger centralt i Norsjö samhälle. Kyrkotomten präglas i väster och norr av gräsytor med björkplanteringar och omgärdas med en kallmurad naturstensmur i söder och sydost, stödmur i sydväst samt planterade buskar i nordväst. Storgatan bildar gräns i nordost och på andra sidan Storgatan ligger församlingsgården med pastorsexpedition. Utanför kyrkotomten finns bebyggelse i öster, norr och väster. Begravningsplatsen breder ut sig söder om kyrkan. Ytterliggare två begravningsplatser finns, Norsjö gamla kyrkogård vid Näset (Prästudden), ett par kilometer från samhället, samt Norsjö första kyrkogård, med parkkaraktär, belägen vid kommunhuset ett hundratal meter söder om kyrkan.