Stäng fönster Norsjö kn, PETIKNÄS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Petiknäs är en by som ligger vid Petikåns utflöde i Skellefteälven, ca 30 km öster om Norsjö. Landskapet är kuperat och det finns gott om vackra höjdlägen, men kapellet är lågt placerat vid en kurva av landsvägen ungefär mitt i byn. Anledningen till placeringen var att det där fanns en allmänningsmark som tjänat ut för andra ändamål och att det låg centralt till intill landsvägen. Det rektangulära kapellet är orienterat i öst-västlig riktning och hopbyggt med en församlingsdel i vinkel mot söder. Kapell-anläggningen omges av en sluttande grusås med öppen mark i öster, landsvägen och bebyggelse i väster och blandskog med björkar i söder. Framför entrén i väster finns en asfalterad parkeringsplats.