Stäng fönster Robertsfors kn, BYGDEÅ KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Kyrkstaden revs i början av 1900-talet. Utöver kyrka, klockstapel och gravkapell finns en del äldre byggnader bevarade i sluttningen ovanför (från norr till öster om kyrkan), såsom tingshus/skolhus, sockenhäkte, prästgård från 1948 (ersatte äldre prästgård) samt en del andra äldre hus. Till den plats där den gamla sockenstugan stod flyttades 1953 en äldre bagarstuga från Bobacken för att användas som hembygdsgård. Direkt väster om kyrkan sluttar terrängen brant ned mot Storbäcken, dvs. det som återstår av den gamla havsviken. I söder angränsar bergig skogsmark. E4:an passerar väster om samhället, men man kan fortfarande se den fritt och högt belägna medeltidskyrkan på långt håll i det flacka landskapet. Kyrkomiljön med de äldre byggnader som historiskt hört ihop med sockencentrat utgör en kulturmiljö av riksintresse (AC 13).