Stäng fönster Skellefteå kn, BJURÖKLUBBS KAPELL KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Bjuröklubbs kapell är beläget på en halvö längst ut i havsbandet och ca 25 km nordost om hemkyrkan i Lövånger. Under 1800-talet var Bjuröklubb en plats för fiskare, säl-jägare, lotsar, fyrvaktare och sjöfarare. Sommartid växte fiskelägets befolkning med åtskilliga båtlag och kapellet var en viktig mötesplats för gemensamma angelägenheter i anslutning till söndagsgudstjänsterna. Det nuvarande kapellet uppfördes 1864 när det gamla kapellet från 1658 strax intill hade blivit för trångt. En katolsk kapellplats tros dock ha funnits redan på 1500-talet vid Jungfruhamnsgraven en bit söderut. Anledningen till att kapellplatsen flyttades var landhöjningens ändring av lämpliga hamnlägen. Idag sköts aktiviteter och underhåll av kapellet av en kapellförening under Lövångers församling.
Terrängen kring kapellet är karg, stenig och havspräglad, med enstaka enbuskar. Fiskar-bebyggelse och lotsuppassningshus, numera använda som fritidshus, är närmaste grannar. En liten stegformad klockbock från1970-talet finns i anslutning till kapellet, samt ett stort ankare som hittades vid dykning i Gärdesfjärden på 1980-talet. Placeringen utanför kapellet är passande, både med tanke på platsens havsanknytning och eftersom ankare är en gammal kristen symbol för att sätta sitt hopp till Kristus. Bjuröklubb ingår i ett naturreservat och en kulturmiljö av riksintresse (AC 17). Det är också ett populärt utflyktsmål, främst sommartid då kapellet firar gudstjänst varje söndag.