Stäng fönster Skellefteå kn, FÄLLFORS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Kyrkan är högt belägen på södra sidan om Byskeälven och samhället, ca 30 km nordväst om Byske. Kyrkotomten är kuperad och sluttar kraftigt i nordväst. Nedanför kyrkplatsen i öster leder ett parkområde ner mot Byskeälven och Fällforsen. Intill parkområdet ligger församlingsgården, uppförd 1959 och ombyggd 1981. Den meandrande Byskeälven gör i Fällfors en krök och tillsammans med en avsnörd korvsjö omges därför kyrkan av vatten på nästan alla sidor, även om vegetationen är sådan att det inte syns idag. Kyrkotomten är öppen, med gräsmatta och enstaka rönnar, björkar och buskar, samt inramas på ett förtjänstfullt sätt av en bogårdsmur av natursten med portstolpar av huggen granit med avrundad överdel. Fällfors ingår i en vidsträckt kulturmiljö av riksintresse, Byskeälvens dalgång (AC 21).