Stäng fönster Skellefteå kn, KALVTRÄSK KYRKA KYRKOMILJÖ , Västerbotten

Beskrivning
Kalvträsk by, i västra hörnet av den vidsträckta kommunen Skellefteå, omges av skogar och glesbygd. Med ca 50 km av dåliga vägförbindelser till närmaste kyrka i Burträsk blev kyrkobesöken besvärliga för de allt fler nybyggarna under 1700- och 1800-talen. När ett eget kapell byggdes i slutet av 1800-talet valdes den högsta punkten i byn. Kyrkplatsen omges idag av gran och tallskog, men torde ha varit mer öppen från början, med en betagande utsikt över byn och mot sjön Kalvträsket och omgivande berg. Kyrkogården som omger kyrkan avgränsas med bogårdsmur eller stödmur. I nordväst finns ett gravkapell från 1930 och strax utanför kyrkogården en ekonomibyggnad från 1998. Församlingsgård och prästgård finns ca 100 meter söder om kyrkan. Ett nyare utvidgat begravningsplatsområde finns i söder.